Öğretmenler Mahallesi 2963 Sokak 30/A TARSUS / MERSİN
E-TAHSİLAT
Cam Nasıl Üretilir?
13 Mart 2023
Cam Nasıl Üretilir?
OKUNMA : 479

Düz cam yapma işlemi, dikkatlice planlanmış bir yemeği hazırlamaya ve pişirmeye benzer. Gerekli tüm malzemeleri toplayarak işe başlarsınız, ardından doğru sıcaklığa ulaşacak şekilde ısıtmayı ve ardından doğru şekilde soğutmayı içeren belirli bir dizi işlem gerçekleştirirsiniz. Tarifi harfiyen uygulayın ve elde ettiğiniz sonuçlar gösterdiğiniz çabaya değsin. 

 

Hammaddeler

Düz cam işlemi; silika kumu, soda külü, kireç taşı ve dolomit gibi temel bileşenleri içeren bir ham madde karışımıyla başlar.

 

Eritme

Yaklaşık %80'i bu karışımdan ve yaklaşık %20'si kırık camdan (işletme içinde yeniden kullanılan hurda cam) oluşan bir harman, büyük bir fırına yerleştirilir ve son derece yüksek sıcaklıklarda eritilir. Uzun süre karıştırıldıktan sonra kabarcıklar giderilir ve düz, paralel yüzeyler oluşturmak üzere, erimiş cam şerit, bir sıvı kalay banyosu üzerinde yüzdürülür.

 

Şekillendirme

Kalay, camla kimyasal olarak reaksiyona girmez ve madde yoğunluğu ve erime sıcaklığı açısından cam üretim süreciyle uyumludur. Kalay banyosu içerisinde cam şeridin kalınlığı belirlenir.

 

Soğutma

Bir tavlama tünelinden geçirilerek camın sıcaklığı fabrika sıcaklığı civarına kademeli olarak düşürülür, bu da malzemenin endüstriyel stok levhaları şeklinde kesilip depolanmasını sağlar.

 

 

cam nasıl üretilir
cam üretimi
cam yapımı